Søvnhjul og rytmer - Blondetoner
Hverdagsglimt Mor og barn

Søvnhjul og rytmer

soevn

hvis ordet “søvnhjul” ikke umidelbart siger dig noget, så fortvivl ej, det er blot et af mange ord, som man stifter bekendtskab med, når man bliver mor. Der er efterhånden rigtig mange ting man skal holde styr på og ikke mindst lære, når man bliver forældre. Et godt råd er, at tage det hele lidt med et gran salt og bruge sin sunde fornuft, det kommer man længst med.

Mange kan være frustreret over babys søvnrytme, der konstant ændres, i takt med at de bliver større. Ligesom med alt andet, så er børn forskellige og deres døgnrytme er uden tvivl også forskellig, så her er det selvfølgelig vigtigt at kigge på det enkelte barns behov og rutiner kommer hen af vejen og for nogen går det let, for andre er det en kamp.

Jeg ved godt, at misundelse er en grim ting, men det er virkelig svært ikke at blive en smule misundelig på dem, der har børn der sover igennem fra day one og ikke kender til frustrationen om ikke, at kunne få sit barn til at sove. Men det er vist en anden og lidt længere snak og Molly sover 7-9-13 ganske godt, dog er dagene stadig meget forskellige hendes rytme ændre sig konstant.. så vi arbejder lidt på at præge hende i en retning, så der kommer lidt rytme i lurerne.

Med Vigga opfangede jeg ikke rigtig, at der var noget der hed søvnhjul. Næ der var det en kamp i sig selv overhovedet at få hende til at sove. Her anden gang hvor jeg er blevet mor, så har jeg faktisk været rigtig glad for de såkaldte søvnhjul og bruge det som en guideline i forhold til Mollys rytme, så hun bliver præget mest muligt i den rigtig retning og så ved jeg hvor meget søvn hun i realiteten har behov for.

Man kan lidt gætte sig til ordets betydning. Et hjul der dækker døgnets 24 timer og alt efter hvilken alder barnet har, så kan man finde et søvnhjul der er tilpasset. Hjulet giver en indikation om hvor meget ens barn “bør” sove og det kan være en god måde at finde ud af hvor mange lurer og hvor lang tid ad gangen barnet har behov for. Med det sagt, så er det tænk som inspiration til dem, der måske vil prøve at stile efter flere faste lurer, selvfølgelig tilpasset det enkelte barn. Måske skippes en lur hvis barnet læggers for natten tidligere, end hvad hjulet siger og så frem deles.. Her er vi så småt i gang med at prøvet og lidt rytme hos Molly, så det er dejligt.

Nu fik jeg vist beskrevet ordet “søvnhjul” og jeg håber i kan bruge det på samme måde, som vi gør her hjemme. Man kan finde de forskellige søvnhjul, der ofte dækker over et par måneder, i flere bøger, blandt andet Helens bog om Søvn, hun er lige personen bag sitet netsundhedsplejersken.dk, der kan være et rigtig godt sted at søge råd og vejledning. Noget jeg har brugt flittigt gennem tiden, specielt som førstegangs mor.

Ellers er der også flere forums her på nettet, hvor søvnhjul omtales, så det er bare om at google sig frem,  hvis ikke man vil investere i en bog.

– God dag –

 

Følg med på Facebook og Instagram

Facebookinstagram

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar