"Kunsten at lave mad med en 1 årig..." - Blondetoner
Hverdagsglimt Mor og barn

“Kunsten at lave mad med en 1 årig…”

vigga-mad1

Når man som os har en 1+ årig i familien, så kan det til tider være lidt af en udfordring at lave mad – faktisk kan det gå hen og blive en kamp, at få lov og røre i gryderne. Jeg er sikker på, at mange af jer kender til denne situation eller lignende. Det kan kan være stort set umuligt at få lavet mad, hvis man har Vigga hjemme og står alene i køkkenet.. Medmindre man accepterer at have et skrigende barn liggende på gulvet og skabe sig.. Sån kan det foregår til tider, for der skal jo mad på bordet. Vigga bliver tosset, hvis ikke hun kan se hvad der foregår. Det indebærer på den ene eller anden måde, at hun skal op i højde og hvordan klare man så lige den?.

Der er nok en grund til, at Viggas første ord er “NEJ”, for ja der bliver sagt nej ufatteligt mange gange her hjemme, selvom jeg virkelig prøver at bruge alternativer som, “det er ikke så smart” “det er en dårlig ide” “det må du ikke” “lad vær med det” “Nix”, ja kært barn har mange navne. I de fleste tilfælde ender det med et stort rugende NEJ, selvom jeg helst vil undgå det.

I bund og grund tror jeg, at det handler om at gøre det til en leg, så længe de er så små. I hvert fald, hvis man har en lille energisk pige som Vigga, der bare gerne vil deltage og være med i alt.. Selvfølgelig skal der sættes grænser og de skal også have af vide, når der er noget de ikke må, men her hjemme ser vi en tendens til, at det hele bliver lidt sjovere, når der der blevet sagt nej. Så det bedste vi kan gøre er at fjerne fokus og komme videre..

For lige at komme tilbage til dilemmaet “om at lave mad med en 1 årig”, så har vi fundet en løsning, der fungerer for os. Løsningen kan til tider være en en smule krævende, da det indebærer, at man er over hende hele tiden – så et par ekstra hænder havde bestemt ikke gjort noget…

Hvad er så løsningen?

Løsningen er, at hun får lov til at stå på en stol ved siden af, eller at sidde på bordet. Så bliver hun ellers udstyret med en grydeske eller lignende i hånden, hvad gør man ikke for at få en smule fred, mens man laver mad.. Ja det er måske ikke den ideelle løsning eller super korrekt, men det er nu engang sådan, at det fungere her hjemme i øjeblikket.. Når hun bliver lidt ældre, kan hun så småt begynde at være lidt mere med og til den tid forstår hun formentlig også lidt mere..  Selvfølgelig sker det kun, at hun sidder på køkkenbordet hvis en af os er over hende, så vi ser helst at hun står på en stol ved siden af:)

vigga-mad

Desuden er der kommet børnelås på alle køkkenskabene, undtagen EN skuffe, der er det okay hun går i. Det har hun taget meget bogstaveligt – ofte prøver hun at kravle op i skuffen, efter hun selvfølgelig har tømt den for alt tænkeligt indhold, i form af diverse dåser, konservese, knækbrød mm.. Ret ofte sker det, at jeg finde en dåse hakkede tomater på reolen i stuen, eller i vaskemaskinen.. Det medfører at vi her hjemme er vant til, at tjekke vaskemaskinen en ekstra gang før brug..

For filan, hvor er hun altså kommet i en underholdende alder. Der sker bare så meget i hendes udviking og ja som nævnt tidligere bliver der sagt meget NEJ herhjemme Ansigt med glædestårer. Det er så utroligt at kigge på lille hjælpeløse Molly og forestille sig, at hun om blot et år formentlig mestre de samme kundskaber som Vigga. Jeg har helt sikkert skrevet det før, men det er fascinerende så stærkt det går, på blot 1 år.

Som afsluttende bemærkning vil jeg blot pointere, at man skal vælge sine kampe med omhu –  ikke alle kampe er hver at tage nu, så hellere skifte fokus og komme videre – det er taktikken her hjemme:)

Følg med på Facebook og Instagram

Facebookinstagram

Du vil måske også kunne lide

10 Kommentarer

 • Reply
  Emilie
  januar 17, 2015 at 4:21 pm

  Rigtig god ide at få hende med i madlavningen. god måde at få samvær mellem jer på 😉 er sikker på hun heller ikke bryder sig om nej, men i stedet venlighed og løsninger 🙂 hun ser så sød ud.

  • Reply
   blonde toner
   januar 17, 2015 at 5:12 pm

   Ja det er bare om at være kreativ og fjerne fokus fra de de ikke må.. i steden for at det skal være en kamp hver gang – tak;)

 • Reply
  Sanne
  januar 17, 2015 at 5:13 pm

  Da min søn var et år ( og frem) havde jeg en af de der billige IKEA stole med plade foran stående i køkkenet. Så kunne han sidde i den. Nogle gange fik han noget hjemmelavet modellervoks med frugtfarve i som han kunne sidde og rode i med plastik redskaber ellers fik han skåle mm. Den det er en alder hvor se vil det hele, men ikke heeeelt magter det endnu:0)

  • Reply
   blonde toner
   januar 17, 2015 at 7:16 pm

   det lyder som om det var en god løsnin for jer:) åhh ja præcis den alder.. kan selv, vil selv og du skal ABSOLUT ikke hjælpe…:)

 • Reply
  Tine
  januar 17, 2015 at 8:38 pm

  Åhh gud lyder helt som hjemme os os… vil forsøge med en stol. at være på bordet er ikke godt så er han i vasken, han tager alt….

  Jeg har været alene i 14 pga. min mand har været på rejse med jobbet……..

  • Reply
   blonde toner
   januar 17, 2015 at 8:43 pm

   Ja prøv encellig med en stol, her gør det virkelig en forskel, for så kan hu jo observere det hele.. men husk lige at fjerne de ting du ikke vil have han sal have fat i:P

   Puha jeg kan da forestille mig hvor hårdt det må være at være alene så længe.. jeg må virkelig også sige at jeg tager hatten af for enlige mødre – hold K… de må være gjort ud af et andet stof end os andre.. de er jo alt for seje..

 • Reply
  Bea
  januar 17, 2015 at 11:01 pm

  Måske det her er noget for jer, hvis I er lidt “handy”..

  • Reply
   blonde toner
   januar 18, 2015 at 11:50 am

   tak for billedet på instagram:)

   • Reply
    Bea
    januar 18, 2015 at 3:06 pm

    Nu kan jeg se at ikke det hele kom med i min kommentar.
    Jeg sendte også et link…men måske har du lyst til at google “learning tower”, det kunne være noget for jer.

    • Reply
     blonde toner
     januar 18, 2015 at 6:53 pm

     det gør jeg:)

  Skriv kommentar