"Amme-helvedet" part 2 - Blondetoner
Diverse Hverdagsglimt Mor og barn

“Amme-helvedet” part 2

image

Så er det vidst blevet tid til en lille update på min amme-situation. Som i kunne læse i det første indlæg “amme-helvedet”, så var amningen altså ikke lige lutter lagkage her hjemme.. Faktisk var det et rent “amme-helved” og det var kun forbundet med smerte og overspændte bryster, for ikke at tale om en voldsom overproduktion af mælk, der absolut ikke hjalp på hele situationen og så var der jo lige den omtalte kirtelvævsknuder i mit venstre bryst, der blokerer for mælkegangene og derved gør det endnu sværre at amme og øger risikoen for brystbetændelse..

Når det så er sagt, så er status den, at jeg stadig ammer og snart har gjort det fuldt ud i 3 uger – spørg mig om jeg er stolt – ooohhhhh yes.. For mig er hver dag en sejr, selvom det måske er en forkert måde at se det på. I bund og grund handler det jo om at få det til at fungere og jeg har fra starten af, været meget afklaret med ammesituationen efter det mislykkedes med Vigga for et år siden. Jeg havde fra starten af sagt til  mig selv, at jeg ikke var villig til at gå lige så langt denne gang. På den måde har der ikke været en masse forventninger og en masse press omkring amning og det har været til min fordel. Det har gjort at jeg fra starten af har slappet mere af og har egentlig bare taget en dag ad gangen og nu har jeg snart ammet 3 hele uger uden nogen form for brystpumpe, modermælkserstatning eller flasker indblandet:).

Det føles bare skønt og jeg er FANDME stolt. Jeg ved godt, at det for nogen kan lyde sært at jeg lige frem er stolt, men når man én gang har prøvet at det går galt, så er man faktisk stolt for hver dag der går. For det amme-scenarie jeg var igennem med Vigga ønsker jeg ikke for nogen.

Hvorfor er der så pludselig at det fungere? Ja ærligt, så ved jeg det ikke, men en af grundene er nok, at ikke to børn er ens og det er Molly og Vigga heller ikke.. Molly har meget nemmere ved at få ordenligt fat og hendes sutteteknik er bedre. Som nævnt tidligere så har jeg også været meget mere afslappet og afklaret omkring situationen og det har givet en masse ro. Dog skal det siges, at jeg stadig bruger suttebrikker og det fortsætter jeg med, for det er det der fungerer bedst for mig..

Her efter små 3 uger er spændingerne i brysterne også aftaget og derved har min mælkeproduktion også justeret sig lidt mere. Min kirtelvævsknude er der stadig og det vil den formentlig blive ved med, så jeg håber bare ikke den skal skabe mere ballade.. Jeg synes stadig det til tider gør rigtig ondt, men det aftager som regel ret hurtigt, så det er til at holde ud..

Så er der bare lige det der med hvor ofte de skal lægges til og hvor lang tid?. Molly har det med at hun ligger længe ved brystet og falder oftest i søvn, selvom jeg prøver at holde hende vågen ved at nusse hænder og fusser, det hjælper ikke.. Ofte vågner hun kort tid efter jeg har ammet hende fra begge bryster og er søgende og vil have mere mælk – der burde hun jo være mæt, men nej.. Så jeg må sige det er svært at finde en god rytme og nogle dage hænger hun bare i mine bryster uafbrudt.. Pyha det kan godt være lidt hårdt..

Jeg er begyndt at have hende i sengen for natten, så jeg kan amme hende liggende, ellers ender jeg med at sidde det meste af natten i stuen og amme – så snart jeg prøver at lægge hende i hendes seng, så går der kort tid så vågner hun igen og NEJ hun falder ikke i søvn igen.. Men mit ønske er jo at jeg blot skal kunne amme hende og at hun så kan sove videre selv i sin egen seng, men hvordan det skal komme til at fungere ved jeg ikke lige!!! Så hvis i ligger inde med gode råd, så giv dem endelig videre.. Jeg er totalt grøn på der her amme område..

Ja det var vidst alt for nu.. Mon ikke der kommer en update mere med tiden.. Tingene kan jo pludselig tage en drejning. Nu venter vi bare på at Sundhedsplejersken kommer og besøger os i starten af det nye år, så vi får af vide om Molly tager på som hun skal:)

Følg med på Facebook og Instagram

Facebookinstagram

Du vil måske også kunne lide

40 Kommentarer

 • Reply
  Ida
  december 29, 2014 at 9:15 pm

  Et lille tip som virkede her var at svøbe hende stramt i dynen enten efter amning eller inden, så mærkede hun ikke så meget til at hun blev flyttet væk fra brystet da dynen gav tryghed og lidt “omfavnelse” 🙂

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 9:19 pm

   Ja det kan du have ret i.. Har egentlig også et rigtig babysvøb, jeg burde få i brug.. Det er jo bare om at prøve de forskellige ting af.. Tak for input:)

 • Reply
  Marie Louise
  december 29, 2014 at 9:29 pm

  Jeg vil lige først nævne at jeg kun ammede fuldt i 4 uger og derefter delvist i 2 uger, så jeg er LANGT fra ekspert.. Men, har du nogen idé om hvor meget mælk hun reelt får? Jeg brugte også ammebrikker, og det siges at nedsætte mælkeproduktionen gevaldigt.. Min B tog fint på, men hang også i de bryster hele tiden for at blive mæt..
  Håber at det “bare” er trygheden hun søger, og at det vender igen! Jeg sender gode amme-feber din vej <3

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 10:03 pm

   Nej jeg aner ikke hvor meget mælk hun får.. Det er jo lidt svært at vide når man ammer.. Så jeg må bare tage til takke med om hun tager på som hun skal.. Men ellers må man jo supplere på sigt hvis det fortsætter.. Håber dog også selv det kun er en periode:) tak for din kommentar

   • Reply
    Line
    december 30, 2014 at 9:10 am

    Jeg ammer også med suttebrikker og da min søn var “lille” (han er 3 måneder nu) var han også 100 år om at amme. Det er helt normalt!! Når man bruger suttrbtikker skal baby arbejde mere for mælken, hvilke gør, at de typisk bruger længere tid og bliver trætte. Btw, så er det det naturlige i verden at falde i søvn ved brystet, da de finder så meget tryghed ved det ☺️
    Med henyn til vægtøgning, så tager ammebørn på i ryk, så de kan godt have perioder, hvor de ikke tager på i vægt, men der betyder ikke de ikke får nok at spise!!! Bare i er glade og have 5-6 tunge bleer om dagen får de det de skal have. Børnen har ikke set den kurve de skal passe ind i hos sundhedsplejersken, så derfor følger de den ikke 100%.
    Min søn blev kontrol vejet, da han var 2-5 uger fordi han ikke tog nok på ifølge sp’en og jeg fik at vide, at havde han ikke taget mere på næste gang skulle vi suppler med mme. Jeg søgte råd hos en uddannet ammerådgiver, da jeg var meget ked af, at min mælk ikke var nok, og jeg fik at vide, at så længe han var i trivsel havde 5-6 tunge bleer, så fik han hvad han havde brug for.
    Puha, det blev et langt indlæg. Håber det giver mening.

    • Reply
     blonde toner
     december 30, 2014 at 12:19 pm

     Ja det giver mening.. Synes ofte man bliver bombarderet med kurver og tal hvor børnene skal passe ind, men som du siger skal man nok også bruge sin sunde fornuft og se på deres trivsel:) tak for din kommentar og fordi du læser med:)

  • Reply
   Christina
   december 30, 2014 at 9:18 am

   Jeg vil her lige nævne at jeg brugte ammebrikker med min Zilke My i ca 5,5 mdr, derefter trappede vi løbende ned på brugen (i starten fik hun alt for meget luft med ned uden ammebrik, så derfor blev vi ved). Nu er hun 6,5 og vi er færdige med ammebrikker, og hun har altid taget på som hun skal.
   Så det er altså ikke ved alle at produktionen nedsætter produktionen 🙂

   • Reply
    blonde toner
    december 30, 2014 at 12:09 pm

    Det er godt at høre. Nu må vi se hvordan det kommer til at gå:)

 • Reply
  Marie Louise
  december 29, 2014 at 9:30 pm

  Der skulle stå amme-feer 😉

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 10:03 pm

   😛 ja det kunne jeg næsten gætte mig til

 • Reply
  Nynne
  december 29, 2014 at 9:45 pm

  Åh ja – Valdemar (nu 5 måneder) ville også hænge i mine bryster konstant de 2 første måneder! Jeg lavede nærmest ikke andet end at sidde hjemme og amme! Først blev jeg frustreret, men efter at have tænkt det lidt igennem så accepterede og nød jeg det bare.. Måske havde han lige behov for lidt ekstra tryghed, og set i det store hele er det jo en begrænset periode vi ammer og de er så små og afhængige 🙂 Vi sov også sammen de første 2-3 måneder, og Valdemar faldt i søvn ved brystet mere eller mindre hver gang.. Nu sover han i egen seng, hvor han også selv falder i søvn, helt uden problemer..
  Mit råd er “bare” at nyde og give efter! 🙂 Små babyer kan ikke blive forkælet, og rutiner kommer alligevel først senere..

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 10:07 pm

   Tak for din sæde besked.. Håber virkelig du har ret.. Måske jeg bare skal acceptere det som det er nu og nyde det.. Og så må vi tage det hele som det kommer.. Man skal jo heller ikke tage sorgerne på forskud.. Men man høre bare så ofte at når først de har fået smag for mor og fars seng og det at falde i søvn ved brystet så har de svært ved at vende sig af med det.. Så det er selvfølgelig lidt min frygt.. Men godt at høre det ikke har været et problem for jer.. Hvornår begyndte i så at putte i egen seng?

   • Reply
    Nynne
    december 30, 2014 at 10:14 am

    Det gjorde vi da han var omkring 3 måneder! Han har hele tiden sovet små lure i sengen, så han har vænnet sig til den.. Jeg sørger for at amme ham “godt af” så han er helt mæt, sige godnat, slukke lyset og gå ud af værelset.. De første par gange skulle jeg ind og give ham sutten eller vugge ham lidt, men nu falder han selv i søvn 🙂

    • Reply
     blonde toner
     december 30, 2014 at 12:08 pm

     Ja det er nok vejen frem:)

 • Reply
  Anne Skjødt
  december 29, 2014 at 9:58 pm

  Her var det også sådan at de blev puttet i egen seng og når de så vågnede stod min mand op og gav sutten og vurderede om det var spisetid. Så lå vi og ammede i sengen – sov og ammede.
  De burde nok have været retur i egen seng men det andet var bare meget nemmere

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 10:04 pm

   Ja det er nemlig neget lettere for mig at amme liggende.. Pludselig får man jo søvn.. Så det er jo helt klart nemmest, men vil jo så gerne have at hun også kan sove selv uden mig;)

 • Reply
  Stephanie
  december 29, 2014 at 10:28 pm

  Hvor er det dejligt det går så meget bedre med amningen denne gang – og kan godt forstå du er stolt. Det er du i din fulde ret til

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 11:18 pm

   Ja det er dejligt:)

   • Reply
    Stephanie
    december 30, 2014 at 12:22 pm

    Haha fesen kommentar jeg fik skrevet

    • Reply
     blonde toner
     december 30, 2014 at 12:50 pm

     🙂

     • Stephanie
      december 30, 2014 at 4:52 pm

      Ej ved altså slet ikke, hvad der sker – den poster slet ikke hele min besked, havde skrevet en pokkers masse mere begge gange, men det kom åbenbart ikke med 🙂
      Men nu kan jeg også se, at mange har skrevet en masse gode råd, og essensen i det jeg havde skrevet var at det hele nok skal komme. Emmalie fik en meget stabil rytme da hun blev ca. 2,5 måned, inden det havde jeg også bare ammet og ammet konstant. Og hun skal nok lære at sove i sin egen seng – lige nu synes jeg bare du skal fortsætte med at have hende ved dig, når det fungerer. På den måde får du sovet lidt mere, og det er også super vigtigt for din mælkeproduktion 🙂

 • Reply
  Lotte Ravn
  december 29, 2014 at 10:56 pm

  Sidder og nikker genkendende til det hele, da din historie er så lig min egen.
  Amning med min første datter gik totalt i vasken, trods flere ugers kamp og stædighed og forfærdelig brystbetændelse, smerter, tårer og angst for ikke at være “god nok” hvis jeg ikke ammede. Men en total lettelse da jeg endelig overgav mig til sutteflasken og kunne nyde mit barn.
  Med min anden datter, var jeg lige som dig fast besluttet om at jeg ikke ville lade den “køre så langt ud” før jeg valgte at overgive mig til sutteflasken. Dette gav en helt anden ro på, og Clara var også bare bedre end Mille til at få fat. Men med en overflod af mælk (vi snakker om horisontale stråler når ammeindlægget kom af

 • Reply
  Bolette
  december 29, 2014 at 11:08 pm

  Åh Gud, hvor er jeg glad for at læse dit indlæg! Du er ikke alene!
  Min datter er 11 uger, og hang også i mine babser HELE tiden de første 5-6 uger.. Derefter er det blevet bedre! 🙂
  Vi fik af vide på barselsgangen, at hun ca. skulle spise med 3 timers mellemrum. Så passer det også med de der 6-8 timer i døgnet, som skulle være det antal gange en nyfødt skal spise.
  Jeg fik seriøst lange babser af at amme så meget. Hun ville især spise meget om aftenen, og i næsten 10 dage var jeg ved at give op! Jeg følte ikke at jeg lavede andet!!
  På et tidspunkt sagde jeg til mig selv, at vi skulle tage en dag af gangen. Stille og roligt. Ellers havde jeg givet op, og det ville jeg være så ked af! Hun spiser stadig med 3 eller 4 timers mellemrum, hele døgnet, og jeg ved faktisk ikke hvor længe det skal fortsætte. Jeg tænker at hun selv justerer det, når hun bliver lidt ældre. 🙂
  Det har hjulpet for mig, at rykke fra sofaen og ind i sengen om natten. Vi har købt en babynest og den er GENIAL!! Hun ligger i den, på en kasse ved siden af min side af sengen. Den er bedre end liften, som hun ellers sover i, fordi den ikke har høje kanter. Det er nemmere lige at putte hende i den, uden hun opdager det.. For ellers vågner hun nemlig også! Hun bliver ikke ked af det når hun vågner.. Hun vågner bare, er helt nysgerrig og tror at det er legetid 😉 Jeg snakkede med vores sundhedsplejerske om det, sidst hun var her. Hun siger at det er helt normalt, at babyer vågner når man ligger dem fra sig. Det er tryghed at ligge hos mor eller far. De er vant til vores hjerteslag, at vi besøger os, osv..
  Man skal lære dem at sove alene! Og så sagde hun også, at man først skal lære dem det, når de når 4-5 måneders alderen. Inden da, er de for små til at forstå at de skal falde i søvn af sig selv.
  Det blev lidt langt… 🙂

  • Reply
   blonde toner
   december 29, 2014 at 11:16 pm

   Tak for din besked. Vi deler meget den samme opfattelse og skørn at høre jeg først skal rænke mere over det når vi når et par måneder hen:) en dag ad gangen og så skal det nok gå og ja mælken skal jo lige justerer sig og Molly skal selvfølgelig også lige finde ud af hvor meget hun har brug for… Vi har også et babynatdragter og er også det hun er blevet lagt i i sengen, men det vågner hunstadig af.. Måske jeg også skal prøve at få hende helt over ved sengen.. Så hun ikke skal rykkes så langt:)

 • Reply
  Julie
  december 30, 2014 at 8:19 am

  Jeg var også total grøn på ammeområdet, da jeg blev mor for 11 måneder siden.. Men det mener jeg bestemt ikke jeg er nu – jeg fuldammede til min datter var 4 måneder og nu hvor hun er 11 måneder ammer jeg hende stadig ;-). Nogen mener måske det er grænseoverskridende og jeg havde da også sagt til mig selv, at jeg ville amme til hun var omkring de 8 måneder.. Men det er 3 måneder siden og babsen er stadig igang herhjemme og vi nyder det begge to! (Ammer kun fra det ene bryst). Mht til det med amning og samsovning så havde jeg vores datter at ligge med os i sengen den første 1,5 måned, fordi det simpelthen var lettest når man skulle amme om natten, så var det jo hyggeligt og jeg havde hende hele tiden lige ved siden af mig, så jeg kunne høre hendes vejrtrækning – men i den 1,5 måned fik jeg ikke særlig meget søvn, fordi man jo i sin underbevidsthed er klar over man skal passe på – så vi tog en kold tyrker og en nat, efter at have ammet hende omkring kl. 3, lagde jeg hende i hendes vugge og hun har sovet i egen seng siden. Måske du kunne prøve at ligge hende over om natten? Det fungerede for os – og pludselig får vi altså en fantastisk søvn 😉

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:12 pm

   Ja det kan være jeg skal prøve det. Arbejder lidt på at få hendes babynest som er den hun skal sove i i sengen over ved siden af vores seng så jeg let kan få lagt hende der.. Det kunne jo være en god måde:) tak for input

 • Reply
  Lise
  december 30, 2014 at 8:29 am

  Hej, det lyder meget som mit ammeforløb jeg har med min lille datter på nu 6 uger. Hun hænger også gerne og vil patte i hendes vågne timer, og sover også med mig om natten – det fungere bedst for os, og det er helt OK 🙂 her vil hun heller ikke ligge selv, og kan kun finde ro når hun ligger tæt hos mig om natten. Jeg ser på det sådan at, det er hendes behov, og jeg vælger at nyde tætheden fremfor at kæmpe med at få hende til at sove selv – det skal nok komme 🙂 syntes det er flot du fortsætter, for smerterne er der kun for en tid.

  Rigtig godt nytår til dig og din familie 🙂

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:10 pm

   Ja en dag af gangen og så bare ro på:) rigtig godt nytår til dig og din familie:D

 • Reply
  Kristine
  december 30, 2014 at 8:39 am

  Hej Hej…
  Helt samme historie herhjemne. Amningen gik også bedre med nr. 2. Her er der 2 år imellem pigerne. Jeg ammede fuldt ud i 3 måneder og delvis i 14 dage så helt over på flaske. Det valgte jeg selv, da lille N hele tiden ville spise og vores store pige fik mere og mere brug for mors deltagelse i hendes eftermiddage. Her var lille N i sengen med mig de første 4 1/2 måned. Nu sover hun på eget værelse i sin Juno seng. Det tager noget tid at putte hende ( 1/2 – 1 time) men hun sover fint og vågner ca. 1 gang om natten og spiser. Bliver puttet mellem 18-19 og sover indtil kl. 06.15 ca. Hun er nu 5 måneder. Her gør vi det der virker for alle involverede og lille N er glad og tilfreds

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:15 pm

   Godt at høre i har fundet en rutine der passer jer.. Sover dine piger så på samme værelse eller har de hver sit? For her kommer mine piger til at dele værelse, så Molly kommer nok først på eget værelse omkring et år, så hun ikke forstyrre Vigga for meget:)

 • Reply
  Louise Overgaard
  december 30, 2014 at 8:51 am

  Tror ikke du skal være nervøs for dårlige vaner endnu, mener man siger de ikke kan få dem før de er fire mdr gamle. Her hang lillepigen også i brystet de første på mdr og sov i mine arme om natten så jeg kunne få lidt søvn ☺️ Men nu sover hun altså i egen seng på eget værelse og har gjort det siden hun var fire mdr.
  Pøj pøj med det

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:15 pm

   Tak for input og rigtig godt nytår:)

 • Reply
  Line
  december 30, 2014 at 8:58 am

  Sikke et dejligt indlæg. Jeg kan virkelig godt forstå du er stolt!!!!

  Jeg har ikke rigtig nogle gode råd, men jeg kan varmt anbefale facebook siden ammenet og deres hjemmeside ammrnet.dk
  Der inde er det damer der er uddannet ammerådgivere, så de har virkelig styr på ALT!!! + man stortest kan spørge om alt og få svar fra mange mødre der har prøvet noget lignede.

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:16 pm

   Jeg har netop tilmeldt mig gruppen:) tak for input:)

 • Reply
  Louise
  december 30, 2014 at 9:21 am

  Åh hvor er det dejligt at høre at det fungere, måtte også opgive at amme min første og håber bare at jeg kan amme nr 2 når vi en gang skal have sådan en..

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 12:08 pm

   Ja det kan sagtens være det fungerer anden gang:)

 • Reply
  Bettina
  december 30, 2014 at 5:40 pm

  Hej
  Bare et lille fif hvis du bliver i tvivl om hun tager nok på i vægt. Køb en babyvægt så kan du stille og roligt holde øje med vægten uge for uge om den står stille for længe eller bare stiger stille og roligt. Har to små børn, den ene med mælkeallergi. Så har både ammet og brugt mme. Nogen siger det er hysteri at veje og bla bla, men jeg ville bare gerne vide om hun fik tilstrækkeligt med mælk og tog på eller om hun “tømte lageret” og stadig havde brug for mere. Bare en ide…. Knus knus

  • Reply
   blonde toner
   december 30, 2014 at 8:29 pm

   Tak for tip:)

 • Reply
  Cecilie
  januar 9, 2015 at 7:05 pm

  Her i hytten bruger vi også suttebrik til vores 12 dage gamle datter og synes det fungerer fint – nu, efter sp’en har fået mig til at ændre i ammestillingen, så mine brystvorter ikke bliver revet til blods af det lille myr:) håber at jeg en dag kan amme uden brik, men tør ikke begynde på noget endnu. Tror også at jeg skal prøve at amme imens jeg ligger, så nætterne er lidt lettere at komme igennem. Har samme problem med et tryghedssøgende barn som så mange andre og selvom hun ligger i liften imellem os, er det bare ikke nok. Hun vil helst sove på en af os, hvilket jo er helt forståeligt, men så får forældrene jo ingen søvn:/. Hvor har du købt din babynest og har du testet om det virker på jeres familie?

  • Reply
   blonde toner
   januar 9, 2015 at 10:05 pm

   Hej Cecilie.. Det er bare om at gøre det der fungerer bedst for jer nu og her og så tag en dag ad gangen, det er sån vi gør det her hjemme.. amn skal ikke gøre det mere besværligt end det er.. det tror jeg lidt var vores problem den første gang:) Jeg er nu efter fire uger på suttebrikker begyndt enkelte gange at amme uden og det gr faktisk ret så godt, så hvem ved det kan være jeg også ender med at kunne amme helt uden:) det kan virkelig anbefales at ligge og amme, det giver mere søvn til dig og mere ro på om natten.. det enste er bare at jeg ikke rigtig kan rykke hende væk bag efter, men det bliver næste step.. lige nu har hun stadig bare brug for tryghed og nærhed..

   Babynest er købt hos en skn kvinde på Instagram du kan finde hende under @alfiesfodspor – hun laver de fineste farvekombinationer og nu er det muligt at få dem med dunbånd:) Molly sover lur i den i løbet af dagen og vi arbejder på at den skal op ved siden af sengen så vi netop kan lægger hende der over for natten og efter amning, men ås hun stadig er tæt på.. synes den er rigtig god indtil videre:)

  Skriv kommentar