5 gode råd til dig der overvejer at købe hus eller lejlighed - Blondetoner
bolig Hus & have Sponsoreret

5 gode råd til dig der overvejer at købe hus eller lejlighed

 Nu er det ved at være lidt tid siden vi købte hus, solgte legligheden og sommerhuset og det har fået mig til at tænke lidt tilbage på det hele og hvilke gode råd jeg vil videregive, til dem af jer der står og overvejer at købe hus inden for nærmeste fremtid. Der er en masse ting der skal overvejes og ikke mindst en masse praktiske ting der skal tages stilling til. Alt sammen noget man langt hen af vejen kan få hjælp til, men også overvejelser, man skal gøre sig forud for at man beslutter sig for det helt rigtige hus. I bund og grund kan disse gode råd også bruges hvis det er lejlighed man er på udkig efter.

Det at købe et hus eller en lejlighed er ikke noget man gør fra den ene dag til den anden, det er en lidt længere proces og der er en masse deadlines man skal over, førend man kan kalde sig den glade ejer af enten det ene eller andet. Psykisk kan det være lidt af en rutchetur, for hvis det går galt et sted i processen, så falder det hele til jorden og man kan være så uheldig, at det ryger til anden side.

1. Hvad skal det være?

Snakker vi lejlighed, så starter overvejelserne ofte ved, om det skal være andels- eller ejerlejlighed. Er det andel så er det en god idé at få tjekket op på boligforeningen, altså om det er en sund forening, herunder vedtægter, budget, referater, lån mm. Det er langt fra alle, der selv vil stå med denne del og jeg vil klart anbefale at man får fat på en boligadvokat der ved hvad de snakker om, for der kan være ting man ikke som privat person kan gennemskue, eller ved nok om, så derfor er det godt givet ud at få en advokat på, der ved hvad man præcis skal kigge efter. Sørg for at rådføre jer med en god boligadvokat, der kan hjælpe jer igennem et køb.

2. Hvilket behov har vi?

Det første man skal have styr på inden man overhovedet kan komme i gang med at kigge på hus, det er at opstille nogle kriterier. Hvilken placering, hvor stort, skal der være mulighed for at udvide, skal det være et håndværkertilbud, eller skal det være indflytningsklart. Skal der være altan eller have. skal det være tæt på skov, indkøbsmuligheder, daginstitutioner, skoler mm. Der er rigtig mange overvejelser og det kan være en god idé at lave en liste, så alle parter er enige. Det er ikke sikkert alle ens kriterier kan indfries, så en god idé er ligeledes at lave en rækkefølge, hvordan prioriterer vi, i forhold til de ting vi har på listen. For os var placeringen en af de vigtigste faktorer, men også gode institutioner og skoler var et krav i forhold til pigernes fremtid. Vi ønskede en placering tæt på offentlig transport, samt et sted hvor vi følte vores børn kunne have en tryg og sikker opvækst. For os var husets stad og størrelse af mindre betydning, så længe der var gode muligheder for selv at sætte sit præg og eventuelt bygge ud. Alle disse kriterier er blevet indfriet og vi fik drømmehuset, eller det vil sige det kunne blive til drømmehuset, efter en omfattende renovering og med mulighed for at inddrage loftet til beboelse om nogle år, når pigerne når skolealderen og skal have hvert sit værelse.

3. Hvilke finansieringsmuligheder er der?

Udover en masse overvejelser omkring beliggenhed og stand, så er prisen jo også en afgørende faktor for de fleste og her handler det om at få lagt et budget i samråd med sin bank. Vi har aldrig ønsket at sætte os for hårdt i det, rent økonomisk, så derfor skulle budgettet også være derefter. Vi havde en hektisk periode under vores huskøb, med en bank der på ingen måde var til nogen hjælp, tværtimod, de modarbejdede os langt hen af vejen, hvilket også resulterede i et bankskifte midt i det hele. Jeg har fundet ud af vigtigheden i at have en bank der forstår ens behov og en bankrådgiver der virkelig er med til at hjælpe os på bedst muligvis. Det fik vi hos Danske bank. Så hvis i allerede nu føler jeres bank ike yder den service i forventer, så kig jer om efter en anden og gerne forud for huskøb. Eventuelt opstil et par møder med forskellige banker, hvor i fremstiller jeres ønsker og behov og find så den bank i matcher bedst med. når man køber hus, skal der stilles en bankgaranti og det kan være en god ide, at finde ud af hvilket prislege, banken mener man kan sidde for, inden man kigger efter hus. Det er brandærgerligt at forelske dig i et hus, hvis så det ligger over ens budget. Man kan blive godkendt på forhånd af sin bank, så man ved hvilket beløb man kan handle for. Derudover skal man til at overveje hvilke lånemuligheder der er, om det skal være fast eller variabel rente og hvilke realkreditinstitut der skal stå for denne del. Ofte er banken behjælpelig med alt dette, men indsaml eventuelt nogle tilbud, så i får det lån der passer jer bedst.

4. Hvordan sikre vi os bedst muligt under købet?

Der er en masse papirarbejde der skal på plads, når man enten køber hus eller lejlighed, så en god advokat kommer vi ikke udenom. Advokaten er for jer en sikring om, at købet forløber korrekt og at i bliver gjort opmærksom på eventuelle fejl og mangler, der kan være ved huset eller lejligheden. De tjekker tilstandsrapporten og andre vigtige bestemmelser, beviser papire igennem og gør køber opmærksom på eventuelle faldgrupper. I vores tilfælde var der en del anmærkninger i tilstandsrapporten, da det var et gammelt hus, men igen, så var det ikke noget vi havde den store bekymring over, da huset skulle totaltrenoveres. Advokaten er også den person der hjælper under hele processen og er jeres talsmand i forhold til kontrakten og oplyser jer om de nødvendige ting i forhold til boligkøb, så man sikre det hele forløber korrekt. Hvis i har brug for assistance i forbindelse med jeres boligkøb, så besøg en boligadvokat i København og få dem til at hjælpe jer

5. Bevar roen og hav is i maven

Mit sidste råd er nok, at have is i maven og bevare roen. Det kan lyde så basalt, men det er i den grad nødvendigt. Der er rigtig mange ender der skal mødes. Så dem der tror det blot er at finde huset, skrive under og flytte ind, de tager fejl, eller bliver i hvertfald klogere med tiden. Man skal måske igennem nogle prisforhandlinger og her er det også ret vigtigt hvilken ejendomsmælger der står for salget, vi var forud for det hus vi købte næsten ved at skrive under på et andet hus, men i og med ejendomsmægleren var så langsom i optrækket, så gik handlen i vasken. Det hele trak ud og så var det vores nuværende hus kom i spil. Her oplevede vi et helt andet engagement fra ejendomsmæglerens side og jeg skal love for forhandlingerne gik hurtigt.  Man skal være klar over, at det kan være en længere periode at forhandle med sælger, for at nå til enighed, så have is i maven og så handler det om, at man forud for forhandlingerne har gjort sig klart, hvor langt man er villig til at gå. Måske man har et maks i forhold til pris, en bestemt overtagelsesdato. Derudover er man ikke sikret huset, selvom man har skrevet under, for man skriver under med bank- og advokatforhold, så hele den del skal godkendes inden for nogle dage. det vil sige der er en såkaldt fortrydelsesret og det gælder også for sælger. Man kan i denne periode komme ud af handlen, men hvis det er fordi man har fortrudt og det intet har med bank eller advokat af gøre, så koster det en vis procentdel af det aftalte beløb, det samme gælder for sælger. Denne periode er nok den mest nervepirrende periode, da man endnu ikke ved om man er købt eller solgt. Når de dage så er overstået, så er handlen endelig og en masse papirarbejde skal endnu engang orndes i forhold til tinglysning mm. Endnu engang er det advokaten der hjælper med den sidste praktiske del.

Jeg håber i kan bruge lidt af ovenstående, hvis i selv står og vil kaste jer ud i boligkøb:)

Følg med på Facebook og Instagram

Facebookinstagram

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar